tirsdag 24. juli 2012

Båttrekk til det glade sørlandet

Helt utrolig, vi kom oss opp av posen kl. 07.00 i dag, det må være ny rekord! Det var selvsagt for å rekke avtalen med båttrekket over Listeeid. Herfra har sjøfarende trukket båtene sine over et 1500m strekk på land, for å unngå å måtte runde det fryktede Listalandet. I likhet med båttrekkene over Stadlandet, var båttrekket over Lista, en gammel reiserute under vikingtiden. I dag er nyttefartøy såpass store og sjødyktige at de kan runde Listalandet i de fleste forhold. Likevel tilbys det båttrekk på sommeren for fritidsbåter under 35fot. En sørvis utført av Eilef og Turid Liland og sønnen deres Jan, som hjalp oss med å frakte kajakkene med traktoren sin. 


Det flotte med å trekke båten over Listeeid, er at man får padle ut en nydelig smal fjord, ned til Farsund, med mye spennede å se langs land. Som hesten med regntøy...


For et drittvær som skulle ønske oss velkommen til sørlandet denne morgenen! Det var bare å komme seg i havn i Farsund og søke ly for regnet på kafe. Desverre hadde vi ikke noe appetittelig mat å bringe på restauranten som oppfordret om medbrakt, så vi trakk heller opp i gata til en tradisjonell kafe som serverte fiskesuppe!

 Selv om regnhetta var trukket godt over panneluggen for å skydde mot regnet, kunne vi ikke unngå å legge merke til noen unike fjellformasjoner øst for Farsund! En massiv stripe av svart fjell hadde gjennomskåret den rødlige gneisen, akkurat som fugemasse som presses inn i en gammel vinduskarm. Dette er lava som har trengt inn og størknet der grunnfjellet sprakk på grunn av tektonisk bevegelse. Dette fenomenet er kjent som en Diabasgang og den mørke bergarten ble faktisk brukt til å lage redskaper for mange mange år siden!Utover ettermiddagen tittet solen endelig frem og ønsket oss hjertelig velkommen til det blide sørlandet! Vi padla innover fjorden mot Sprangereid kanalen, også en gammel reiserute under Vikingtiden, for å unngå det værharde Lindesneslandet. Den nylig gjenåpna sprangereidkanalen var skikkelig forseggjort med tursti på begge sider, båtplasser og parkanlegg. På ei av broene traff vi 4 tenåringer som hoppet sommeren inn i kanalen!


Det begynnte å gå mot kveld da vi kom ut av sprangereidkanalen og flere av båtene som passerte hadde musikkanlegget på full guffe, med glade sørlendinger som skålte for den fine sommerkvelden. Vi var trøtte etter en lang dag og klar for å finne overnatting, og kanskje det var noen som ville by oss på fest?
Da vi satt på ei av flytebryggene og strakk på beina, kom hun tøffende, som askepott ridende på hest!
Hun hadde en råstilig vannskuter og cruisa rundt med håret blafrende i vinden. Jeg prøvde å skryte av skuteren hennes, fortalte hvem vi var og sa vi lette etter overnattingsplass. Hun tok desverre ikke hintet, eller så hadde hun bedre planer for kvelden enn å henge med to svette padlere. Uansett anbefalte hun en koselig strand borti høgget der Bao og meg campet i solnedgangen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar