mandag 16. juli 2012

Devonsk Konglomerat i Sogn og Fjordane

Vi sliter fortsatt noe, med å komme oss tidlig på sjøen om morgenen. Vi våkner begge av vekkerklokka kl. halv åtte, men greier av en eller annen grunn ikke å komme oss på vannet før 10-11 tiden. Dette prøver vi å finne ut av, siden det stjeler dyrebar padletid for padlere som henger litt på etterskudd. Kanskje vi må kvitte oss med noe utstyr, eller omorganisere pakkingen i kajakkene for å spare tid?

For mye stæsj på tur?

Ellers har vi hatt en variert dag på fjorden i dag. Lunsjen spiste vi i den lune koselige havna Korsund. Her kom båtfolket fra Bergen, Strilelandet og Sogn, for å bunkre både drivstoff, vann og kroneis. Vi merker at det begynner å tetne til med hvite hurtigående tupperware farkoster på fjordenen her. Vi er overasket over hva som nå er gjennomsnittsstørrelsen for en Norsk familiebåt, for ikke å snakke om motorstørrelsen. De fleste båtene som passerer oss er over 35 fot med nærmere 300hk. 

Stein og insekter


Leia vi valgte nedover mot sognesjøen, var Krakellesundet. Dette er et av 4 sund som går i nord-sør retning gjennom de Devonske konglomeratene i ytre Sogn. Vi valgte denne leia, for å unngå den verste sjøen og vinden lenger vest. Den andre utfordringen med disse lange sundene er tidevannstrømmen som går nordover ved flo sjø og sørover ved fjære sjø. I dag var vi uheldige med både motstrøm og motvind.

Det mest spennede med å padle gjennom disse sundene er bergarten som du kan se på begge sider. En nydelig konglomerat som består av mange små steiner i knytneve-størrelse som er satt sammen med mindre steiner og sand, til  å bli en skikkelig hard bergart. Disse konglomeratene er dannet i Devon tid, for ca. 400 millioner år siden, og finnes også ved Bremanger, Kvamshesten og på Ørlandet. De ble dannet etter den kaledonske fjellkjededannelsen da Grønland og Norge krasjet mot hverandre, ved at store mengder sand og stein raste inn i bassenger som åpnet seg da Grønland og Norge beveget seg fra hverandre igjen.




På en loddrett fjellside av konglomeraten, satt det et stort innsekt og luftet vingene sine før neste tokt. Det var en svær, 5cm lang øyenstikker som fanget Bao Quoc's interesse. Han kunne forklare at dette er et av de få innsektene som jakter og spiser andre innsekter. Altså et rov-innsekt som man helst vil være på godfot med om man er et lite kryp!


Etter de heftige stein og innsekts observasjonene, ble det en heftig 5km kryssing av Sognesjøen i 7m/s motvind og regn! Vi sloknet momentant da hodet traff puta inne i teltet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar